بررسی کامل وظایف ایسیو 💣 پژو ایمان

بررسی کامل وظایف ایسیو 💣 پژو ایمان

ایسیو چیست؟!

همان طور که پیش از این در مقاله ایسیو چیست اشاره کرده بودیم ایسیو یک ماژول الکتریکی است که اطلاعات مورد نیاز خود را از سنسورهای بخش های مختلف خودرو میگیرد و پس از پردازش اطلاعات دستورات لازم را به هر قطعه بر میگرداند.همان‎طور که در بدن انسان، مغز وظیفه‌ی خطیر کنترل را برعهده دارد؛ در ماشین هم کنترل و هماهنگی از وظایف ایسیو است.

به همین دلیل هرگونه اختلال در این قطعه سبب از کارافتادن اجزای مهمی مانند موتور خودرو خواهد شد هر چند که ایسیو به غیر از ایجاد هماهنگی بین قطعات وظایف دیگری را نیز بر عهده دارد. در ادامه‌ی این مقاله، با این وظایف و روش های انجام آن‌ها توسط ایسیو بیشتر آشنا خواهید شد. همچنین در آخر مقاله وظایف ایسیو به تعدادی از پرسش های متداول در مورد ایسیوها مانند محل نصب ایسیو در ماشین های مختلف پاسخ خواهیم داد.

وظایف ایسیو

کنترل پاشش سوخت

اولین‌ و مهم‌‌ترین وظیفه‌ی ایسیو، کنترل سوخت خودرو است. ایسیو از طریق دستور به انژکتور ماشین مقدار پاشش سوخت را تغییر داده و به وسیله ان میزان مصرف سوخت را کنترل میکند.

انژکتور قطعه‌ای است که وظیفه پاشش سوخت و احتراق در ماشین را برعهده دارد و همان طور که میدانید این قطعه بدون دستور ایسیو نمی‌تواند کار خود را انجام دهد. اگر دستور از طرف ایسیو به این قطعه نرسد یا هر مشکل دیگری وجود داشته باشد پاشش سوخت درون محفظه‌ی احتراق انجام نمیگیرد و در نتیجه دیگر موتور قادر به کارکردن نیست و خودرو ریپ زده و خاموش می‌شود. (پیشنهاد میکنیم دیگر دلایل ریپ زدن خودرو را در مقاله دلیل ریپ زدن خودرو بخوانید)

ساسات‌ کردن خودرو

همان طور که میدانید موتور خودرو برای روشن‌ شدن نیاز به مخلوطی از سوخت، هوا و انرژی برق دارد و این وظیفه ایسیو است تا با رساندن سوخت به موتور قطعات را اماده حرکت نماید.

در گذشته و در ماشین های کاربراتوری رساندن سوخت به موتور ماشین سختی های زیادی داشت و بعضا موجب روشن نشدن ماشین در فصل های سرد سال میشد چرا که در هوای سرد معمولاً سوخت تا مسیر رسیدن به موتور تقطیر می‌شد. به همین دلیل در این نوع از خودرو ها قطعه ای به نام ساسات قرار میدادند تا جلوی ورود هوای سرد را بگیرد و قطعات خودرو بتوانند سوخت را با غلظت بیشتر به سمت موتور حرکت دهد.

اما امروزه و در ماشین های انژکتوری‌ انجام این کارها جزو وظایف ایسیو به‌شمار می‌رود. در این نوع از خودروها، سنسورهای آب و دور موتور هم از طریق فرستادن پیغام به ایسیو برای ساسات کردن و روشن شدن ماشین کمک میکنند. یعنی این که این سنسورها با فرستادن اطلاعات به ایسیو کمک میکنند تا ایسیو بتواند میزان مخلوط سوخت و هوا را به خوبی تنظیم کند.

سازگاری با تغییر آب‌وهوا و فشار

خودرو باید بتواند خود را در شرایط مختلفی مانند کار در حالت فشار و یا در محل تراکم هوا هماهنگ کند. در قدیم و در خودروهای کاربراتوری این کار دستی انجام می‌شد. اما در خودروهای انژکتوری تنظیم سیستم‌ و قطعات ماشین با توجه به تغییرات آب‌وهوا و فشار از وظایف ایسیو است. برای مثال، خودرو انژکتوری در کنار یا بالای سطح دریا نیاز به دست‌کاری نخواهد داشت و ایسیو به طور خودکار این کار را انجام می‌دهد.

عیب‌یابی خودکار

یکی دیگر از وظایف ایسیو عیب یابی خودکار ماشین است. مغز متفکر ماشین، وظیفه‌ی یافتن عیب‌های ماشین را نیز بر عهده‌ دارد. ایسیو با استفاده از سنسورهایی که بر روی قطعات مختلف نصب است می‌تواند وضعیت قطعات مختلف را بررسی کرده و در عیب‌یابی قطعات به صاحب خودرو کمک کند.

زمانی‌ که در قطعات مختلف مشکلی ایجاد می‌شود؛ ایسیو با روشن‌کردن چراغ چک خودرو شما را از وجود خطا در سیستم مطلع خواهد کرد.

افزایش محدوده دور موتور

در گذشته و در خودروهای کاربراتوری Fuel Cut Off وجود داشت. به عبارت دیگر، به‌محض رسیدن دور موتور به یک محدوده‌ی خاص، اجازه‌ی افزایش دور موتور به راننده داده نمی‌شد. پس خودرو نمی‌توانست با شتاب بیشتری حرکت کند. با انژکتوری‌شدن ماشین‌ها و نصب ایسیو این مشکل حل شد. حالا به‌محض رسیدن دور موتور به یک محدوده، ایسیو اجازه‌ی افزایش دور موتور را صادر می‌کند. با این حال،  باید به این نکته توجه کنید که افزایش بیش از حد دور موتور به خودرو آسیب می‌زند. پس دور موتور را بالاتر از سطح مجاز نبرید.

تشخیص دنده

ایسیو برای اینکه بتواند وضعیت موتور و جرقه را دقیق‌تر تنظیم کند، به وضعیت دنده و گیربکس احتیاج دارد. اینکه فکر کنید ایسیو به‌طور مستقیم به گیربکس و دنده متصل است؛ اصلاً درست نیست. ایسیو تنها با انجام یک عملیات ریاضی از وضعیت دنده اطلاع پیدا می‌کند. ایسیو می‌تواند نسبت دور موتور به سرعت خودرو را حساب ‌کرده و این‌ گونه از وضعیت دنده به‌طور کامل اطلاع پیدا کند.

ارتباط با دیگر سیستم‌های کامپیوتری

غیر از واحد الکترونیکی ایسیو، واحدهای کامپیوتری دیگری مثل BSI نیز در خودرها در حال فعالیت هستند. کار اصلی این واحدهای کامپیوتری هماهنگ‌سازی بیشتر بین قطعات و ایسیوها است. ایسیو با ایجاد ارتباط صحیح بین واحدها هماهنگی بیشتری بین قطعات مختلف خودرو را رقم میزند.

کنترل مصرف سوخت

همان‌طور که دیدید، پاشش سوخت، جزو اولین و ابتدایی‌ترین وظایف ایسیو قرار می‌گرفت. ایسیو با کنترل روی این بخش، مصرف سوخت را هم تنظیم می‌کند. ایسیو خیلی خوب می‌داند که چه زمانی دستور پاشش سوخت را بدهد که خودرو از مصرف بی‌رویه یا کمبود سوخت در امان بماند و مصرف سوخت در بهینه ترین حالت ممکن باشد. همچنین یکی از کارهایی که میتوان برای کاهش مصرف سوخت انجام داد ریمپ کردن ایسیو میباشد. (پیشنهاد میکنیم برای مطالعه سایر راه های صرفه جویی در مصرف سوخت مقاله راه‌های کاهش مصرف سوخت را مطالعه نمایید)

اجزای کیسه ایربگ

قبل از اینکه درباره‌ی نقش ایسیو در عملکرد ایربگ بیشتر بدانید، بهتر است اجزای آن را بشناسید هر چند که ما پیش از این در مقالاتی مانند ایربگ چیست و علت روشن شدن چراغ ایربگ خودرو به طور کامل به موضوعات مربوط به ایربگ پرداخته ایم. با این حال بهتر است بدانید که ایربگ خودرو از چند بخش مختلف زیر تشکیل شده است:

  • کیسه‌ها
  • حسگرهای کنترل‌
  • سیستم بادکننده

به‌محض واردشدن ضربه، سنسورها به سرعت اطلاعات را به ایسیو می‌رسانند و ایسیو متوجه میشود که به ماشین ضربه وارد شده است و بعد از ان ایسیو دستورات لازم را برای پر شدن کیسه‌ها اعمال خواهد کرد. به این طریق، ایربگ‌ها باد می‌شوند و از شما مراقبت می‌کنند. با این تفاصیل، می‌توان گفت که بازشدن ایربگ هنگام تصادف هم از وظایف ایسیو است.

باید توجه داشته باشید که ایربگ بعد از صدمه دیدن و باز شدن دیگر تعمیر نمیشود و حتما باید تعویض شود. برای خرید ایربگ با بهترین قیمت و کیفیت میتوانید به سایت لوازم یدکی ایمان مراجعه نمایید.

محل نصب ایسیو

محل نصب ایسیو بسته به نوع خودرو متفاوت است. در ادامه چند خودرو و محل نصب‌شدن ایسیو در آن‌ها را می‌بینید.

  • پژو 206: در سمت راننده و در کنار سینی برف‌ پاک‌کن قرار گرفته است.
  • سمند و دنا: در این خودروها ایسیو داخل محفظه‌ی موتور سمت راست جا می‌گیرد.
  • پراید: در داخل خودرو، سمت راننده، زیر نمایشگرها ایسیو را پیدا می‌کنید.
  • پژو 405: در سمت راننده، زیر سینی برف‌ پاک‌کن در محفظه‌ی مشکی و غیرقابل رویت پنهان شده است

همچنین میتوانید برای خرید هر گونه از این ایسیو ها به صفحه خرید ایسو در سایت پژو ایمان مراجعه نمایید.

سوالات متداول:

بهترین ایسو کدام است؟!

امروزه در بازار لوازم یدکی ماشین ها ایسیو ها در مدل ها و برندهای مختلفی وجود دارد که از مهم ترین ان ها میتوان به ایسیو بوش، ایسیو زیمنس، ایسیو m17، ایسیو ای زد یو و ایسیو ssat اشاره کرد. همچنین ما پیش از این در مقاله ای جداگانه با عنوان بهترین ایسیو برندهای مختلف تولید کننده ایسیو را بررسی و مقایسه کرده ایم.

خرابی ایسیو، یک مشکل بزرگ در خودرو

در این متن، وظایف ایسیو به‌طور کامل بررسی شد. همان‌طور که دیدید از کنترل بخش‌های مختلف ماشین تا پاشش درست سوخت و تنظیم فشار برعهده‌ی ایسیو بود. طبیعتاً زمانی‌که ایسیو ماشین از کار می‌افتاد، کار تمام این بخش‌ها مختل خواهد شد. برای مثال، خودرو دیگر قادر به گرفتن دستور برای پاشش سوخت و کنترل آن نیست. به همین دلیل سوخت به موتور نمی‌رسد و موتور نمی‌تواند روشن شود.

این تنها یکی از اتفاقاتی بود که در صورت خراب‌شدن ایسیو رخ می‌دهد. تمام این مشکلات به شما هشدار می‌دهند که خرابی ایسیو را جدی بگیرید. مراقب این قطعه باشید و تعمیر آن‌ را در صورت خرابی تنها به متخصص این حوزه بسپارید. همچنین پیشنهاد میکنیم حتما به مقاله علائم خرابی کامپیوتر خودرو مراجعه کرده و ان را مطالعه کنید تا در صورت مواجهه با خرابی ها بتوانید سریعا از خرابی ایسیو خودرو خود مطلع شده و جلوی خرابی های بیشتر را بگیرید.

نظر شما در مورد مقاله وظایف ایسیو چیست؟! ایا این مقاله توانسته است پاسخ گوی نیاز های شما بوده باشد و شما را به طور کامل با وظایف ایسیو ها اشنا کند؟! کدام یک از وظایف ایسیو در این مقاله اورده نشده است؟! حتما برای ما در قسمت نظرات همین مقاله تجربیات خود را در زمینه انواع ایسیو بنویسید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *